Klimaforandringer: Perspektiv og skala i studiet af det høje nord - Hastrup, Kirsten (Tidsskriftet Antropologi, 2011)
Klima og klimaforandringer er blevet nye store temaer i antropologien, og det er påtrængende at stille kritiske spørgsmål til brugen af disse begreber, der synes at indeholde både konkret (lokalt) vejr og abstrakt (globalt) klima. Spørgsmålet er, hvordan man kan bruge „klimaet“ strategisk og produktivt i antropologiske analyser uden at gøre det til endnu en udefrakommende ulykke, der rammer klodens svage befolkninger. I artiklen argumenteres der for en nytænkning af skalabegrebet, som kan rumme både det „lokale“ og det „globale“, i og med at der er tale om et analytisk perspektiv snarere end et empirisk forhold. Herigennem åbnes der for en komparativ analyse af „klimaets“ infiltrering i det sociale og dets varierende forklaringsværdi. Artiklen trækker på forfatterens arbejde i Island og Grønland. Søgeord: klimaforandringer, skala, worlding, Island, Grønland English: Climate Explanations: Perspective and Scale in the Study of the High North “Climate” has entered into everyday parlance across the globe. In anthropology, “climate change” has opened up a new field of concern for vulnerable populations on the one hand and for the distinctiveness of the discipline on the other. In this article it is argued that while climate as such is a meteorological abstraction, it may also function as a strategic perspective, which allows for a comparison between ascribed values and dynamisms in social worlds. It is further shown how the implications of worldwide climate change open up for a new understanding of scale as an analytical rather than an empirical category. The substance draws from the author’s work in Northwest Greenland and in Iceland. Keywords: Climate change, scale, worlding, Iceland, Greenland