Tavshed som magt og afmagt - Dahl, Hanne Marlene (Tidsskriftet Antropologi, 2012)
Hvorfor beskæftige sig med tavshed? Fordi tavshed kan indikere både fraværet af magt, afmagt og magt. Tavshed er således ikke en entydig størrelse, og der er også identificeret forskellige former for tavshed i den internationale forskning. Men der savnes i forskningslitteraturen dels en specifik forståelse af tavshed som en proces, dels konkrete analysestrategier til at identificere forskellige former for tavshed i tekster. Derfor fokuseres der i denne artikel på at forstå tavshed og italesættelse som gensidigt konstituerende, hvorfor der også argumenteres for relevansen af et nyt begreb om tavsliggørelse. Hovedparten af artiklen er koncen- treret om tre teknikker til en identifikation af tavsliggørelse i tekster, nemlig komparativ diskursanalyse, dekonstruktion og erindringsarbejde. Søgeord: tavsliggørelse, diskurs, analysestrategi, komparativ diskursanalyse, dekonstruktion og erindringsarbejde Different forms of silence exist. The article draws attention to the dynamic process of silencing that takes place within discourse which is a constituting feature of any text. Although silence is elusive, the article outlines three different techniques that can help researchers within the social sciences to uncover glimpses of silence: comparative discourse analysis, deconstruction and memory work. Keywords: Silence, silencing, discourse, method, comparative discourse analysis, deconstruction and memory work