Forpligtende reproduktivt arbejde og brudte samfundskontrakter i Velfærdsdanmark - Vaaben, Nana (Tidsskriftet Antropologi, 2026)
Artiklen tager udgangspunkt i debatten om skolevægring og unges mistrivsel som del af en omsorgskrise i Danmark. Den undersøger, hvordan forpligtelser i den forbindelse usynliggøres og skubbes rundt mellem forskellige instanser og mennesker, der alle mener, at andre har forpligtelsen til at gøre noget og betale regningen for at hjælpe de børn og unge, som har det svært. Med inspiration fra bl.a. Marcel Mauss’ og David Graebers teorier om sociale kontrakter og Nancy Frasers feministisk inspirerede kapitalismekritik viser artiklen, hvordan både lærere og forældre kommer i klemme mellem forskellige typer forpligtelser, og hvordan de undervejs oplever at blive svigtet af ”samfundet”, som de ikke synes lever op til samfundskontrakten. Empirisk trækker artiklen på flere forskellige undersøgelser af skoler, lærere og lærerstuderende gennem de seneste 13 år samt på dokumentarfilmserien 'Skolens tabte børn' og korrespondance med folkene bag den.