Forpligtet til fællesskab: Versioner af det gode fællesskab i dagtilbud og skole - Kramp, Nina (Tidsskriftet Antropologi, 2026)
Med afsæt i analyser af etnografiske fortællinger fra hverdagen på en børnehavestue samt i to børnehaveklasser undersøger denne artikel, hvordan fællesskab formes i børns tidlige institutionsår. Selvom pædagoger i danske dagtilbud og skoler ofte bruger ’fællesskab’ som en samlet betegnelse for børns institutionelle samvær, viser analyserne, at det i praksis tager form som til tider radikalt forskellige samværsformer, der forpligter børn på forskellige og undertiden modsatrettede måder. Med afsæt i Annemarie Mols (2013) metodologiske værktøj ’ontonormer’ fremanalyserer artiklen fire versioner af institutionelt fællesskab og viser, hvordan pædagoger i praksis – med forskellig vægtning af individ og kollektiv, lighed og forskellighed – ikke blot organiserer bestemte måder at være sammen på i institutionshverdagen, men også producerer forskellige normative forestillinger om, hvad børn bør være for hinanden. Artiklen bidrager således til en mere nuanceret forståelse af fællesskab i praksis i børneinstitutioner.