Krise, krig og kvinder som udøvere af seksuel vold - Sen, Atreyee (Tidsskriftet Antropologi, 2025)
Både i policydokumenter og i faglitteraturen om krig og konfliktzoner betragtes mænd typisk som udøvere af vold og kvinder som passive ofre eller fredsskabere. Sådanne kønnede antagelser om kvinders roller i krig og voldelige konflikter har haft alvorlige politiske konsekvenser og har resulteret i, at kvinder stort set er blevet udelukket fra politiske processer relateret til konflikt og postkonfliktkontekster. Den forenklede dikotomi er dog blevet udfordret af en række fremtrædende forskere, der har undersøgt kvinders fortællinger og oplevelser. De har argumenteret for at studere de interne dynamikker i voldelige politiske bevægelser, oprør, guerillakrig og civile konflikter og viser, hvordan krigens magthierarkier, det nøgne behov for menneskelig overlevelse og alternative affektive geografier skaber plads til, at både mænd og kvinder kan spille roller som udøvere af vold. Mens en gren af konfliktstudier beskæftiger sig med kvinders roller i krig (fra tjenere og kokke til deltagere i forhør, tortur og drab), er der stadig kun lidt opmærksomhed på de kvindelige krigere, der opfordrer til, muliggør og udfører seksuel vold mod andre kvinder. I denne artikel bruger jeg to casestudier: Dara Cohens tekst om kvinder, der organiserede voldtægter af kvinder i Sierra Leone, og mine egne etnografiske vignetter om hindukvinder i oprørsramte slumområder i Indien, der ansporer mænd til at overfalde muslimske kvinder seksuelt. Ved at analysere kvinder som voldtægtsforbrydere vil jeg vise, hvordan langvarige konflikter skaber (a) en krise i kønnets betydning, da flere og flere kvinder mobiliseres til at udøve seksuel vold, og (b) en krise for de moralske rammer for kønnet overlevelse, der udfordrer kvinders tværkulturelle solidaritet, som fejres i feministisk kritik af krig. Engelsk: In many policy documents on conflict zones and related war scholarship, armed conflict is a site in which men are seen as violent perpetrators and women are perceived to be passive victims or peacemakers. Such gendered assumptions about the roles of women as fighters have had serious policy consequences, and have resulted in women being largely excluded from various types of conflict-related and post-conflict policy processes. This oversimplified dichotomy has been challenged by a number of prominent scholars who have examined the narratives and experiences of women on the ground. They have argued in favour of studying the internal dynamics of violent political movements, rebellions, guerrilla warfare and civil conflict, which often reveal how war-time power hierarchies, the bare need for human survival, and alternative affective geographies create space for both men and women to play out roles as perpetrators of violence. While a strand of conflict studies engages with the role of women in war (from being servants and cooks, to being interrogators, torturers and killers), there is still little attention paid to those female fighters who advocate, enable and carry out sexual violence against other women. In this article I will use two case studies, Dara Cohen’s text on women organising the rape of other women in Sierra Leone, and my ethnographic vignettes of Hindu women in riot-affected urban Indian slums instigating men to sexually assault Muslim women. Through reviewing and analysing women as war-time rapists, I will show how protracted conflict produces (a) a crisis of gendered meaning as more and more women are mobilized as perpetrators of sexual violence; and (b) a crisis in moral frameworks of gendered survival that challenge cross-cultural women’s solidarities that are celebrated in feminist critiques of war.