"Vi er deres stemmer!": Om følelser og forbindelser i dansk-iranske kvinders deltagelse i Woman-Life-Freedom-bevægelsen på Instagram - Thim, Therese (Tidsskriftet Antropologi, 2025)
Da Woman Life Freedom-bevægelsen landede i de dansk-iranske kvinders Instagram-feeds, blev kvinderne ikke blot vidner til en social bevægelse i Iran. De blev en del af den – både affektivt og politisk. Med en digital etnografisk tilgang og baseret på feltarbejde i foråret 2023 undersøger denne artikel, hvordan 10 dansk-iranske kvinder deltog i WLF. Artiklen opererer i et krydsfelt mellem studier af diaspora, tilhørsforhold, teknopolitik, sociale bevægelser og affekt. Ved at rette opmærksomheden mod dansk-iranske kvinder bosat i København har jeg her et translokalt perspektiv på deres deltagelse i WLF-bevægelsen. Med afsæt i Sarah Ahmeds (2014) affektteori identificeres tre typer Instagram-indhold som sticky signs, der førte smittende følelser med sig. Informanterne tog del i iranernes håb, mod og smerte, og de allierede sig affektivt med WLF’s budskaber. Artiklen viser, hvordan de agerede som politiske iværksættere i diasporaen (Adamson 2012) både online og offline, og tilmed, hvordan de tog del i et transnationalt feministisk projekt. Slutteligt argumenteres der for, at deres deltagelse i WLF ikke kun forandrede deres politiske liv, men også deres diasporicitet (Tsuda 2019). De blev en del af et iransk diasporafællesskab i København, og på den måde relokaliserede de sig socialt. Herved viser artiklen, at de affektive forbindelser, der skabes gennem onlineaktivisme, kan forandre menneskers tilhørsforhold og lokale livsverdener.