Skibet er ladet med mænd: Om maskuliniteter og homosocialt begær i den danske handelsflåde - Grarup Hertz, Anna-Oline; Buus Bille, Freia; Rahbek Bang, Sofie Christine (Tidsskriftet Antropologi, 2024)
Denne artikel undersøger, hvordan kønnede normer former det sociale samvær blandt mandlige søfarende i den danske handelsflåde. Baseret på data fra antropologisk feltarbejde på danskejede fragt- og servicefartøjer i efteråret 2022 søger artiklen at kortlægge og analysere, hvordan bestemte normer for maskulin adfærd definerer, sanktionerer og udfordrer måderne, hvorpå de søfarende kan ytre deres maskuliniteter i det homosociale arbejdsfællesskab. Med afsæt i studier af maskuliniteter og med et særligt fokus på tilstedeværelsen af et homosocialt begær udforsker vi karakteren af de mandlige søfarendes samvær. Der argumenteres for, at de mandlige søfarende skaber relationer til og søger anerkendelse fra hinanden gennem adfærd, der signalerer udholdenhed, konkurrenceevne og hård kommunikation. Dertil udfoldes det, hvordan de søfarende ytrer sig homofobisk, objektiviserer kvinder og driller lærlinge gennem brug af humor, hvilket også er med til at styrke det homosociale fællesskabs vertikale udtryk og de maskuline hierarkier. På baggrund af empiri fra den danske handelsflåde argumenterer artiklen således for, at arbejdsfællesskabets normer for socialt samvær begrænser de mandlige søfarendes muligheder for at udvikle relationer baseret på venskabelig intimitet og omsorg. Et samvær, der er karakteristisk for horisontale homosociale fællesskaber. De søfarendes længsel mod et sådant fællesskab rummer derfor en ambivalens, da det udfordrer det for nuværende socialt accepterede samvær på skibet. De mandlige søfarende lykkes dog i nogle tilfælde med at ytre sårbarhed og gensidig omsorg i periferien af arbejdsfællesskabets maskuline normer. Med artiklen peger vi på, hvordan dette kan forstås som et forsøg på at forhandle den idealiserede maskulinitet og gøre en mulig bevægelse mod flere tilladelige maskuliniteter i den danske handelsflåde.