Aldring, ensomhed og social navigation: At kaste anker i nye relationer - Nielsen, Mikka (Tidsskriftet Antropologi, 2023)
På baggrund af en etnografisk undersøgelse af et tværkommunalt initiativ til forebyggelse af depression blandt ældre undersøger jeg, dels hvordan forståelser af depression og ensomhed knyttes sammen i det kommunale projekt, dels hvordan ældre i målgruppen for projektet oplever savn af tætte relationer. Med analytisk afsæt i begreber om social navigation og „anchoring points“ illustrerer artiklen, at ældre selv langt ind i alderdommen ofte må begå sig i nye sociale relationer, hvilket kræver stærke evner til at navigere og indgå i omskiftelige relationer samt adskillige overvejelser over, hvordan disse relationer etableres, anvendes, plejes og „spares på“ for ikke at blive brugt op. Artiklen diskuterer afslutningsvis, hvordan etableringen af nye relationer, eksempelvis gennem kommunale initiativer til forebyggelse af depression, kan bidrage til meningsgivende aktiviteter i hverdagen, men hvordan håndtering af oplevelser af sårbarhed, afhængighed og afmagt kræver gensidighed og tætte, intime relationer, der ofte knytter sig til familiære og længerevarende relationer.