TRÆER OG ANDRE(S) ARTER I AMAZONAS - Krøijer, Stine (Tidsskriftet Antropologi, 2021)
Flerartsantropologien tager ofte „relationen“ som selvindlysende analytiske udgangspunkt. Denne artikel udforsker grænserne for det relationelle ved at beskrive to former for økologisk andethed med afsæt i det vanskelige forhold mellem en shaman og en ny hybrid oliepalme, som secoyafolket har introduceret på deres territorium i ecuadoriansk Amazonas. Oliepalmen har skabt et relationelt tomrum, som konkret opstod i kølvandet på en fælles beslutning om at rydde skoven og kaste sig ud i kommerciel palmeolieproduktion som underleverandør til et plantagefirma. I dialog med shamanens viden om træer og andre arter i skoven tegner jeg konturerne af to former for økologisk andethed, der på forskellige måder forbinder planter med områdets kolonihistorie. Søgeord: Amazonas, secoya (siekopai), agroindustri, skov, arter og andethed (alteritet)