FRA ADFÆRDSSTYRENDE KONTROL TIL INDIVIDUEL DIGITAL MEDIERING: Kritisk teknologiteoretisk analyse af dagpengesystemets digitale ressourcer - Børsen, Tom; Steenhold, Line (Tidsskriftet Antropologi, 2021)
Denne teknoantropologiske artikel analyserer med kritisk teknologiteori ledige a-kassemedlemmers interaktion med dagpengesystemets digitale værktøjer. På baggrund af observationer på jobcentre og a-kasser samt interviews med ledige og jobkonsulenter kortlægger artiklen, hvordan ledige opfatter dagpengesystemets digitale platforme som ukoordinerede, svære at navigere i, unyttige, meningsløse, adfærdsstyrende og kontrollerende. Analysen bidrager til at belyse, hvordan digitale værktøjer påvirker lediges adfærd samt praksis, og den stiller således skarpt på, hvordan digitalisering og adfærd er viklet ind i hinanden. Et felt, hvor det personlige møde forsvinder i effektiviseringen, fordi det digitale erstatter eller overtager det personlige møde. Truslen om økonomiske sanktioner bliver medieret gennem digitale styringsværktøjer, som får ledige til at frygte, at de ikke gør det godt nok, eller at de kommer til at lave fejl. Dette får ledige til at udvikle handlestrategier, der tilfredsstiller systemets krav, men ikke er rettet mod at få et job. Artiklens anden del præsenterer lediges egne forslag til forbedring af de digitale værktøjer. Konkret foreslås de digitale ressourcer redesignet væk fra den kontrolfunktion, de i dag understøtter, til at mediere individuel digital identitet, herunder digital støtte til den enkelte i jobsøgningen. Søgeord: ledige, dagpengesystemet i Danmark, Jobnet.dk, teknoantropologi, kritisk teknologiteori, individuel digital mediering