"VORES BLOD ER HELLIGT, VORES ÅNDE ER HELLIG": Om postkolonial forsoning - Asmussen, Ida Helene; Balle, Maja (Tidsskriftet Antropologi, 2021)
I sommeren 2014 fandt en usædvanlig begivenhed sted på prærien i Montana, USA. En række oprindelige amerikanere fra forskellige stater, dna-forskeren Eske Willerslev fra Danmark og en hvid amerikansk familie var samlet for at genbegrave et af de ældste skeletter, der nogensinde er fundet i USA, det såkaldte Anzick-skelet. Anzick-forløbet dannede basis for afslutningen af en række langvarige konflikter i forbindelse med knoglefund i Nordamerika, herunder The Ancient One (alias The Kennewick Man) og konflikterne omkring skelettet fra Spirit Cave efter henholdsvis 20 og 22 års juridiske tovtrækkerier. Selv om medlemmerne af lokale stammeforbund i Montana er centrale aktører i forhold til genbegravelsesprocessen, findes kun sparsom forskning om deres opfattelse af forløbet, herunder også deres forskellige opfattelser af forløbet om dna-undersøgelsen af knoglerne. Derfor bygger denne fremstilling primært på interviews med oprindelige amerikanere fra Montana. Fælles for udsagnene er, at emnet aktualiserer følelser, der kobler sig til koloniale overgreb, og derved forbinder fortid og nutid. Det betyder, at de processer, der involverer håndtering af forhistoriske knogler, kan medføre både forsonende elementer og elementer, der øger modsætningsforholdet, afhængigt af såvel den konkrete håndtering som fortolkningsrammen. Søgeord: Anzick, forsoning, genbegravelse, socialt drama, genoprettende ret