KAMPEN FOR EN OFFICIEL UNDSKYLDNING: Om godhavnssagen som mulighedsrum for erindringsarbejde og kritisk subjektivitet blandt tidligere børnehjemsbørn - Grønbæk Jensen, Stine (Tidsskriftet Antropologi, 2021)
I artiklen undersøges betydningen af officielle undskyldninger for ofrene for svigt og overgreb i fortiden og det transformerende potentiale, som kampen for retfærdighed kan have. Forfatteren viser, hvordan Godhavnsdrengenes mangeårige kamp for en officiel undskyldning har konstitueret Godhavn som et delt erindringssted i Danmark, det vil sige et omdrejningspunkt for fælles forestillinger og anerkendte fortællinger om fortidens børneforsorg. Hun argumenterer for, at dette har åbnet et nyt mulighedsrum, hvor tidligere børnehjemsbørn gennem erindringsarbejde er begyndt at artikulere og forholde sig kritisk til erindringer, der før var omgærdet af tavshed, lagret i kroppen og vævet ind i hverdagens væren og relationer til andre. Ved at se erindringsarbejdet som en koncentreret udøvelse af kritisk subjektivitet peger forfatteren på, at den enkelte i denne proces potentielt set kan begynde at distancere sig fra og vriste sig fri af fortidens tyngde, men også bruge sine erindringer politisk til fremadrettede formål. Søgeord: statslige undskyldninger, erindringsarbejde, børneforsorgens historie