Redaktionelt forord - Redaktionen, TA (Tidsskriftet Antropologi, 1993)
Redaktionelt forord Som kilde til en uhæmmet metafordannelse er synet sandsynligvis den sans, der bærer de største billedlige byrder - en overførelsens overbelastning, som kan iagttages ved sammenbrud i den metaforiske konsistens. Med synet afbilder vi indsigtens vished og overblikkets omfang, som fastner sig til erfaringens selvsyn og det klare bevis’ ubetvivelige evidens eller vider sig ud i granselos anskuelse, der omfatter alt i sin synskreds, tilvarelsen, livet, verden, endog det, der endnu kun er vision. Men af samme kilde narer vi vores skepsis til fejringen af det oplagte, abenbare og gennemskuelige. Vi kan ved ojet afbilde tildakkede, usynlige og latente krafter og virksomheder, der skjuler sig for iagttagelsens naive selvfolgelighed, eller vi kan sandsynliggore perspektivernes afhangighed af synspunkternes indskrankende udsyns- og overbliksmuligheder. Derfor er rammen om dette nummer af Tidsskriftet Antropologi en bestrabelse pa at aflaste synet dets billedlige byrder. Forfatterne har alle haft til opgave at holde sig fra synsvinklernes kun alt for facile billeddrift, for „en sag kan jo ses fra mange sider”, og „et sete afhanger af ojnene, der ser” - ad infinitum. Artiklerne holder - og forholder - sig folgeligt til selve synssansens kultiverede forskelligartethed og til sociale variationer af det afbildedes konkrete synlighed. Gebrakkeligt sagt: synet bogstaveligt set. Laseren ma sa domme, om vi har formaet at give syn for sagn. - redaktionen