INDFØDTE FOLK MED HJEMMESTYRE - Petersen, Tove Søvndahl (Tidsskriftet Antropologi, 1996)
Vi har i Grønland haft hjemmestyre siden 1979. Indførelsen af hjemmestyret betød, at vi grønlændere som indfødt folk fik en større politisk indflydelse over en dagligdag, som igennem mere end 200 år blev kontrolleret mere eller mindre nidkært fra koloniadministrationen i København. I det internationale samarbejde om oprindelige folks rettigheder mærker vi en stor interessse for vort hjemmestyre, som overfladisk betragtet må ligne noget nær en realisering af retten til politisk selvbestemmelse og dermed også en styrkelse af den kulturelle identitet. Men spørgsmålet er, om hjemmestyret virkelig har betydet en styrkelse af vor kulturelle identitet som indfødte folk eller som grønlændere?