DE USUNDE: Sundhedsantropologens møde med multisyge ældre på Lolland - Jønsson, Alexandra Ryborg (Tidsskriftet Antropologi, 2018)
Alexandra Ryborg Jønsson: The Unhealthy. Anthropological Encounters with Priorities and Health Perceptions of Older People Living with Multimorbidity Based on ethnographic research among the chronically ill elderly in Lolland, the article demonstrates how “health” as a morally weighted concept is reproduced by the fieldworker. Recognition of such positionality emerges gradually throughout the author’s fieldwork, and the article shows how increasing critical awareness is reflected in the fieldwork itself. It is argued that medical anthropological studies require constant reflection on how the fieldworker produces empirical objects. Owing to this, the perspective termed “empathic research” is introduced; “empathic” refers to the anthropologist’s responsibility to make practices, experiences and narratives understood within the specific local context. The analysis stresses the need for anthropologists to remain critical towards positioning and normative groundings within the research project and seek for knowledge on how individuals are embedded within a society sat in a contextual frame of time and politics. Following this, a focus towards social inequality in health must become a commitment to engage in the world as anthropologists. The discussion establishes grounds for an empathetic way of collecting knowledge that entails an epistemological focus on situational existence. Keywords: research ethics, empathic knowledge production, fieldwork, multimorbidity, Denmark Alexandra Ryborg Jønsson: De usunde. Sundhedsantropologens møde med multisyge ældre på Lolland Med udgangspunkt i feltarbejde blandt ældre på Lolland med flere samtidige kroniske sygdomme vises, hvordan forestillingen om sundhed som noget moralsk befæstet ubevidst reproduceres af antropologen. Erkendelsen af denne positionering kommer gradvist, og artiklen viser, hvordan en stigende kritisk bevidsthed afspejles i feltarbejdet. Der argumenteres for, at medicinsk-antropologiske studier kræver en konstant refleksion over skabelsen af det empiriske objekt. Derfor introduceres empatisk vidensproduktion som forskningsposition. Med empatisk refereres til antropologiens ansvar for at gøre lokale praksisser, erfaringer og udsagn forståelige i deres kontekst. Artiklen fremhæver antropologens forpligtelse til at forholde sig kritisk over for normative indlejringer i sit projekt og i stedet søge at skabe viden om det enkelte menneskes indlejring i og bidrag til fællesskabet set i en kontekstuel og subjektiv optik. Der argumenteres for, at et fokus på social ulighed, her i sundhed, er en forpligtelse, vi som antropologer bør tage på os og dermed bruge vores fag til at engagere os i verden. Det foreslås, at empatisk vidensproduktion som forskningsstrategi med fokus på de situationelle eksistenser kan modvirke berøringsangst over for politisk og moralsk ladede felter. Søgeord: forskningsetik, empatisk vidensproduktion, feltarbejde, multisygdom, Lolland