HANÆG: Om fuglesymboler i de historiske tupinambåers menneskeofringer - Pedersen, Kenneth (Tidsskriftet Antropologi, 1996)
Mange kildebehandlinger og -analyser har derfor sidenhen bestræbt sig på at ordne dette historiske materiale hen mod en intern organisering og ekstern sammenligning - for at komme „ned under" krønikeskrivernes overfladeskildringer og blot afsløre nogle af dette rituals mulige emiske betydninger.3 Denne artikel skal da også ses som et beskedent bidrag til at kaste lys over den gåde at tupinambåeme ofrede og åd/spiste hinanden.