SÅRBARE KROPPE: Om den sociale og kulturelle konstituering af børns sårbarhed - Christensen, Pia Haudrup (Tidsskriftet Antropologi, 1998)
I et antropologisk studie, som jeg udførte i et lille lokalområde i Danmark, viste interaktioner mellem bøm og voksne og mellem bøm indbyrdes at basere sig på kulturelle opfattelser af barnet som en social person, af barnets krop og af sundhed og sygdom i barndommen. Disse opfattelser havde betydning for de sociale positioner, som bøm og voksne konventionelt indtog, når et bam kom til skade eller blev sygt. Et sygt bam blev betragtet som værende særligt sårbart. Det betød, at voksne i sådanne situationer var aktive, handlende og ansvarsfulde, hvilket til dels tildelte bøm positionen som det passive, afhængige og modtagende objekt. I artiklen viser jeg, hvordan disse næsten rutinemæssige sociale positioner kan ses som et specifikt udtryk for nogle fundamentale forestillinger om bøm og barndom i dansk kultur.