STORBYENS BØRN: En risiko? - Valenting, Karen (Tidsskriftet Antropologi, 1998)
En risiko? Med udgangspunkt i etnografisk materiale indsamlet på et feltarbejde udført over i alt 18 måneder i 1994-98 i en squatterbosættelse i Kathmandu, Nepals hovedstad, vil jeg problematisere selve risikobegrebet såvel som de praktiske og analytiske implikationer heraf. Jeg vil for det første argumentere for det problematiske i at kategorisere bøm i forhold til forskellige risikogrupper, fordi der bag denne tilgang skjuler sig en forestilling om, at bøm er passive i forhold til herskende sociale og økonomiske strukturer. I praksis er der tale om åbne og flydende kategorier, som børnene forholder sig aktivt til og bruger strategisk afhængig af kontekst og situation.