BØRNENES BYER - Lauridsen, Palle Schantz (Tidsskriftet Antropologi, 2003)
Inden for de seneste år er der skrevet ganske meget om byer og film (jf. litteraturlisten). Byfilmens kanon er ved at være på plads, og det ville være nemt at finde yndlingsfilm blandt disse kanoniske film. For ikke at fortsætte ad et spor, der allerede er lagt, skal jeg dog i denne lille opsats behandle to byfilm, som jeg aldrig selv har set omtalt i diskussioner af filmens byer. Det drejer sig om to efterhånden alderstegne film, Astrid Henning-Jensens Palle alene i verden (1949) og Albert Lamorisses Le ballon rouge (1956). Altså om to børnefilm, hvor byen spiller en central rolle. Men først kan det være på sin plads at ridse byfilmens kanon op. Den består i grove træk af tre typer film: tidlige dokumentarfilm, 20’ernes storbysymfonier og fiktionsfilm med byen som klangbund.