DYREVELFÆRDSSTATEN: Grisens krop, velfærdens historie og selve livets politik i Danmark - Anneberg, Inger; Bubandt, Nils (Tidsskriftet Antropologi, 2016)
Denne artikel er et forsøg på at koble analysen af velfærdsstatens historie sammen med dyrevelfærdens historie. Vi tager etnografisk udgangspunkt i den danske produktionsgris og demonstrerer, hvordan grisens velfærd, i stalden og i den offentlige debat, historisk afspejler udviklingen og afviklingen af den nordiske velfærdsmodel. Med udgangspunkt i grisen som en „figuration“ –en narrativ figur, der accentuerer aspekter af livet, som ellers ignoreres – forfølger vi historisk dyrevelfærdens og velfærdsstatens parallelle opståen og viser etnografisk, hvordan dyrevelfærdens paradokser, skabt af spændingen imellem økonomiske målsætninger og moralske overvejelser, foregriber velfærdstatens aktuelle transformation til konkurrencestat. Overordnet hævder vi, at en analytisk sammentænkning af human welfare og animal welfare kan bidrage væsentligt til den biopolitiske og historiske forståelse af velfærdsstaten. Ved at fokusere etnografisk på produktionsdyret og den animal capital, der skabes ud af deres liv i højteknologiske, overbelånte og statskontrollerede stalde i Danmark, åbner vi for en diskussion af, hvad man antropologisk kan lære af dyr om politik. Søgeord: multispecies etnografi, grise, produktionsdyr, dyrevelfærdens historie, dyrevelfærdsstat