SUNDHEDSPLEJE, BØRNEHAVE OG KONKURRENCESTAT? - Pedersen, Oline (Tidsskriftet Antropologi, 2016)
Artiklen undersøger, hvorvidt konkurrencestaten er tydelig i sundhedsplejerskers og pædagogers arbejde med 0-6-årige børn. De 0-6-årige er interessante i en konkurrencestatslig sammenhæng, fordi de på den ene side er så små, at de virker fjerne fra konkurrencen mellem stater, men på den anden side er de statens råstof. Det er dem, vi i fremtiden skal leve af, og dem, der skal sikre landet i den internationale konkurrence. Artiklens hovedspørgsmål er således: Hvis konkurrencestaten er en realitet, hvilke krav stiller den da til disse børn? Teoretisk leveres det overordnede blik på magt og individ af Michel Foucault, hvilket suppleres af Nikolas Roses governmentalitybegreb. Ove Kaj Pedersen bidrager med begrebet om konkurrencestaten og Svend Brinkmann med de menneskelige og psykologiske implikationer af denne. På denne baggrund anlægges tre fokuspunkter i den empiriske analyse: kravene til selvet, den kompetitive forvaltning af interesser og potentialer samt arbejdsmarkedsorientering. Artiklen konkluderer, at konkurrencestaten til dels er synlig for de 0-6-årige, især i form af mange og varierende krav om selv-arbejde, i form af selvbevidsthed, selvrefleksion og selvkontrol. Konkurrenceelementet og arbejdsmarkedsorienteringen ses mere indirekte end direkte i det empiriske materiale. Artiklen bygger primært på feltarbejde i både sundhedsplejen og i daginstitutionerne. Søgeord: konkurrencestat, daginstitution, sundhedspleje, selv-arbejde, konkurrence, arbejdsmarkedsorientering