OM AT „FØLGE MARKEDET“ OG „KØBE SIG IND I FÆLLESSKABET“ Politiske og moralske økonomier i danske andelsboligforeninger - Bruun, Maja Højer (Tidsskriftet Antropologi, 2016)
Boliger er en af velfærdssamfundets kerneydelser, som med en vækstorienteret boligpolitik og byplanlægning samt dereguleringen af boligfinansieringen i løbet af det sidste årti er blevet mere markedsorienteret og markedsstyret. Med en substantivistisk økonomisk antropologisk tilgang undersøger denne artikel, hvordan folks økonomiske liv i danske andelsboligforeninger er indlejret i sociale relationer og fællesskaber, og hvordan disse udfordres, påvirkes og spiller sammen med neoliberaliseringen af andelsboligsektoren. Artiklen trækker på E.P. Thompsons begreb moralske økonomier til at argumentere for, at der sker forskydninger mellem tre idealtyper af moralske økonomier i danske andelsboligforeninger – solidarisk fællesskab, familiefællesskab og økonomisk fællesskab – hvor den neoliberale politiske økonomi tilskynder til, at flere opfatter sig som en del af og praktiserer et økonomisk fællesskab, som er økonomisk og retsligt orienteret. Etnografien viser sig dog også, at de neoliberale politikker og lånemuligheder blev modtaget forskelligt og med forskellige konsekvenser i forskellige andelsboligforeninger, som igennem deres moralske økonomier har forskellige tidshorisonter, arbejdsdelinger og former for social kontrol. Søgeord: økonomisk antropologi, moralske økonomier, boligmarked, neoliberalisering, finansialisering, fællesskab