Forord - Bruun, Maja Højer; Kristensen, Dorthe Brogaard; Krøijer, Stine; Møller, Julie Rahbæk; Rytter, Mikkel (Tidsskriftet Antropologi, 2016)
Dette dobbelte temanummer af Tidsskriftet Antropologi nr. 72 og 73 er baseret på et forskningsseminar afholdt i maj 2014 af det såkaldte Norden-netværk med titlen „Ethnographies of Welfare State Transformations“. Norden-netvæket bestå af danske antropologer fra forskellige akademiske institutioner, som har det til fæles, at de laver feltarbejde i Norden/Skandinavien og møes for at fremme antropologisk teoridannelse og debat om denne etnografiske region. Oplæget til forskningsseminaret var at diskutere politolog og professor ved CBS Ove Kaj Pedersens meget omtalte samtidsdiagnostik om velfædsstatens transformation i retning af „onkurrencestaten“ (Pedersen 2011, Hans Reitzels Forlag) i relation til aktuelle etnografiske studier af møet mellem staten og dens borgere. Vi efterlyste endvidere diskussioner af, hvorvidt og hvordan ædringer af velfædsstaten har og få konsekvenser for centrale begreber som lighed, enshed, fælesskab og egalitæ individualisme, som har domineret den regionale etnografiske litteratur om Norden/Skandinavien. Flere oplæ fra seminaret har fundet vej til temanumrene, ligesom andre er kommet til.