BEHANDLING AF VOLDELIGE MÆND - Sørensen, Bo Wagner (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
Siden 2002 har der eksisteret et behandlingstilbud til voldelige mænd (og kvinder) i Danmark, hvilket umiddelbart kan lyde ganske fornuftigt. Men ved nærmere eftertanke er der noget, der skurrer, for er vold egentlig et fænomen af den slags, der lader sig behandle? Artiklen tager udgangspunkt i det landsdækkende behandlingstilbud „Dialog mod vold“ og stiller spørgsmålet: Hvad er problemet, DMV søger at behandle? Med besvarelsen af dette spørgsmål vil artiklen bidrage til en diskussion af behandlingsbegrebet, og om koblingen mellem vold og behandling kan få indflydelse på, hvordan vi tænker fænomenet vold. Artiklen er dels forankret i forskning i behandlingsbegrebet, herunder konstruktionen og fremstillingen af sociale problemer, dels i samfundsvidenskabelig voldsforskning. Empirien består af DMV’s selvpræsentation i bogform, på hjemmeside og interviews med henholdsvis den tidligere direktør og nuværende afdelingsleder. Det konkluderes, at DMV grundlæggende ser volden som et symptom på underliggende psykiske problemer, som tilsyneladende ofte har sammenhæng med volden som social arv og kommer til udtryk i manglende følelseskontrol og manglende kommunikationsfærdigheder, der igen giver anledning til samlivsproblemer og haltende parforhold. DMV’s perspektiv er individpsykologisk og påfaldende kønsneutralt, hvilket står i skærende kontrast til, at vold mod kvinder blev anerkendt som et socialt problem og samfundsproblem i 1970’erne, og i kontrast til de danske omfangsundersøgelser af vold i nære relationer. DMV forventer, at klienten tager ansvar for sin vold, men denne forventning går dårligt i spænd med DMV’s egen generelle understregning af, af klienterne har personlighedsforstyrrelser og blot automatisk reproducerer den negative social arv. Når vold i nære relationer møder behandlingsindustrien, sker der en radikal transformation og medikalisering af fænomenet. Søgeord: behandling, voldsbehandling, voldelige mænd, Dialog mod vold, vold mod kvinder, vold i nære relationer