EVIDENT OPDRAGELSESBEHANDLING: Et antropologisk blik på et evidensbaseret behandlingsprogram - Henriksen, Louisa Ellen (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
I løbet af det seneste årti er evidensbaserede behandlingsprogrammer blevet udbredte i det sociale arbejde i Danmark. Den primære hensigt med evidensbaserede behandlingsprogrammer er at øge effekten af sociale interven tioner ved at anvende standardiserede metoder og evalueringer. Et af de evi dens baserede programmer, der er implementeret i dansk socialt arbejde, er behandlingsprogrammet „Multidimensional Treatment Foster Care“ (MTFC). Formålet med MTFCprogrammet er at mindske problemadfærd og øge prosocial adfærd hos unge med behov for anbringelse. Metoderne i programmet er funderet på behavioristiske teorier og monitorering. På grundlag af et feltarbejde udført blandt deltagere og professionelle i et dansk MTFC-team viser denne artikel nogle af udfordringerne ved implementering af evidensbaserede metoder. Artiklen argumenterer for, at behandlingsprogrammer inden for socialt arbejde indeholder en kausal behandlingsformel, der ikke problemfrit kan passe ind i skandinaviske familier med andre personlige strategier og kulturelle forståelser af opdragelse. Søgeord: socialt arbejde, evidensbaseret behandling, opdragelse, behaviorisme, MTFC