„DET ER IKKE EN FORLYSTELSESPARK, VI DRIVER HER“ Behandling vs. nydelse og andre modsætninger i det danske program - Johansen, Katrine Schepelern (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
I 2008 vedtog det danske folketing, at behandling med lægeordineret heroin skulle være en behandlingsmulighed i dansk misbrugsbehandling. Med indførelsen af lægeordineret heroin indførte man ikke kun et stof, der for nogle stofbrugere er meget attraktivt. Man indførte også et meget komplekst behandlingstilbud med en række indbyggede modsætninger. Baseret på et omfattende feltarbejde på de fem danske heroinklinikker analyserer denne artikel tre centrale modsætninger i behandlingstilbuddet. Den første modsætning er, at heroin både er problemet – det afhængighedsskabende stof – og samtidig løsningen – behandlingen. Den anden modsætning er, at brugernes rationale for at tage stoffet – nemlig nydelsen – er meget anderledes end personalets rationale bag at give stoffet – afhjælpelse af lidelse. Den tredje modsætning er, at behandlingen søger at normalisere brugerne og samtidig omfatter praksisser – injektion af afhængighedsskabende stoffer, kokseri og overdosis – der almindeligvis betragtes som radikalt afvigende. Afslutningsvis bruges diskussionerne af disse modsætninger til at identificere en række implicitte antagelser blandt personalet på heroinklinikkerne om, hvad behandling er: Behandling er tæt knyttet til medicin og medicinske logikker, behandling kræver en aktiv indsats fra brugernes side, og endelig må behandling helst ikke må være for nydelsesfuldt for brugerne. Søgeord: misbrugsbehandling, heroin, nydelse, rus, medikalisering, normalisering