ARBEJDET MED AT OPTIMERE ARBEJDET: Human resource management som optimering af optimering - Lystbæk, Christian (Tidsskriftet Antropologi, 2014)
I denne artikel analyserer jeg arbejdet med at optimere arbejdet i human resource management (HRM). HRM er blevet et strategisk fokus for mange organisationer. Derfor har mange virksomheder og organisationer etableret HRM-afdelinger og formuleret HR-politikker og -principper. Det gælder også danske kommuner. Artiklen beskriver forskellige HRM-strategier og betoner på denne baggrund, at HRM-feltet er et komplekst felt med forskellige forståelsesrammer for arbejdet med at optimere arbejdet. Nærmere bestemt identificerer den en forskydning af HRM igennem fire forskellige semantikker: en økonomisk semantik, en juridisk semantik, en emotionel semantik og en pædagogisk semantik. Disse semantikker tilbyder hver især et sprog, hvori arbejdet med at optimere de menneskelige ressourcer formuleres og formes. Som sådan tilbyder de et sprog for arbejdet med at optimere arbejdet, der kan få store konsekvenser for forståelsen af, hvad det vil sige at være et menneske, nemlig en ressource, der kan optimeres i og for arbejdslivet. Søgeord: HRM, arbejde, policy, semantik, teknik