Introduktion: ET LYKKELIGERE, SUNDERE OG MERE EFFEKTIVT LIV? - Kristensen, Dorthe Brogård; Petersen, Margit Anne; Barett, Barbara Ann; Grue, Astrid; Fihl, Asger (Tidsskriftet Antropologi, 2014)
Med temaet optimering sætter Tidsskriftet Antropologi fokus på en af nutidens tendenser: menneskets stræben efter maksimal ønsket effekt eller funktion med et minimum af indsats og uønskede konsekvenser. I den moderne forbrugskultur finder vi en opblomstring af nye teknologier, som er designet til at optimere mental og kropslig velvære og formåen; eksempler er medicinsk og kosmetisk forbedring, diæter samt en række teknologier designet til at måle og monitorere selvet (Hogle 2005; Slater 1997; Rose 2007). Kroppen fremstår her som et personligt projekt – nærmest at sammenligne med et stykke ler, som kan formes og modelleres. Optimering kan også angå den personlige identitet, frihed og muligheder, for eksempel når mennesker anvender kalendere som tidsstrukturerende teknologier, der gør dem i stand til at opdele og udnytte tiden for på den måde at forme selvet – blive den perfekte mor for eksempel. Det handler om at „gøre noget“ for sig selv fremadrettet, at forbedre, udvikle, realisere, transformere.