FRANZ BOAS OG DET MODERNE ETNOGRAFISKE MUSEUMS (U)MULIGHED - Kjærgaard, Anna Kaae (Tidsskriftet Antropologi, 2013)
I denne artikel fokuserer jeg på en hidtil underbelyst side af antropologen Franz Boas’ virke, nemlig hans engagement i museumsverdenen. Jeg ser næmere påto museumsfaglige debatter, som han indgik i med 20 ås mellemrum: Debatten med kurator ved United States National Museum Otis T. Mason i 1887 og debatten med kurator ved Field Museum of Natural History George A. Dorsey i 1907. Debatterne belyser et centralt vendepunkt i antropologiens historie. I diskussionen med Mason formulerer Boas principperne for en ny kulturelt kontekstualiserende kurateringspraksis, som senere skulle blive det moderne etnografiske museums udstillingsform par excellence. Han læger samtidig kimen til et generelt teoretisk skift inden for antropologien fra evolutionisme til kulturrelativisme samt et metodisk skift fra en rent spekulativ „æestolsantropologi“ til en empirisk videnskab centreret omkring feltstudiet. I sin diskussion med Dorsey eksponerer Boas omvendt den kulturrelativistiske tæknings uforenelighed med det etnografiske museum og dets indbyggede fokusering påmateriel kultur. Han fastslår samtidig, at museets rolle er formidling, ikke forskning. Han foregriber dermed den videnskabelige antropologis institutionelle skift fra museet til universitetet, som blandt andet på grund af kulturrelativismens indtog blev en realitet 15-20 år senere. De problematikker, som Boas optegner i sine museumskritiske artikler, er dog ikke løst ved at flytte antropologien fra museet til universitetet. For de peger ikke kun på en række indbyggede begrænsninger i det etnografiske museum som institution, men også i antropologien som helhed. Jeg vil afslutningsvis perspektivere til to forskellige strømninger i nyere antropologi, som viser at det stadig er aktuelt at diskutere disse begrænsninger i dag: Dels den retoriske vending med Writing Culture som eksempel og dels den ontologiske vending med Thinking Through Things som eksempel. Søgeord: Franz Boas, det etnografiske museum, kulturrelativisme, materiel kultur, den ontologiske vending, den retoriske vending