Sæbeopera som forestillingsgenererende teknologi - Waltorp, Karen (Tidsskriftet Antropologi, 2013)
analyserer artiklen dramaserier på tv som en art social teknologi, der tillader informanterne at generere forestillinger om andre liv og andre verdener, der på én gang er langt væk og tæt på. Serierne, der indbefatter sæbeoperaer produceret i USA og Europa, arabiske ,,musalsalat“ og latinamerikanske ,,telenovelas“, indvirker påog forskyder noget i informanternes liv. I artiklen argumenteres der for, at serierne indgå i forskellige ,,associationer“ og virker som forestillingsgenererende social teknologi, der muliggø et moralsk laboratorium. I forhold til fortalere for den ontologiske vending, som foreslå, at vi kan siges at bebo ontologisk forskellige verdener, argumenteres det, at sæeoperaerne muliggø andre retninger, handlinger og fremtider end hidtil muligt i informanternes daglige gøen og laden, og skaber nye mulighedsrum, som indikerer, at vi bebor, men ogsåbeskuer og interagerer med, forskellige verdener, der kontinuerligt rykker ved egne verdener. Da é verden –sæeoperaen –har effekt i andre, kan vi nok siges at bebo forskellige verdener, der dog ikke er inkommensurable, lukkede verdener, men multiple og overlappende. Søgeord: sæbeopera, forestillingsgenererende teknologi, moralske laboratorier, Mauretanien, Danmark, Sydafrika