DEN ONTOLOGISKE BLÆNDING: Om den ontologiske vendings metodiske og politiske problemer - Sausdal, David; Vigh, Henrik (Tidsskriftet Antropologi, 2013)
Denne artikel anlægger en kritisk synsvinkel på „den ontologiske vending“. Dens argument er, at den ontologiske vending indeholder to centrale problemer: det ene metodisk, det andet politisk. For det føste påeger artiklen vanskelighederne ved at studere „en radikale Anden“ påontologiske betingelser. Hvis tilhægerne af den ontologiske vending har ret i deres påtand om, at antropologien ikke bø studere multiple „erdenssyn“, men fuldstædigt og essentielt forskellige „erdener“, hvordan vil man sågåmetodologisk til dette? Sagt påen anden måe; med hvilke registre kan vi som antropologer forståog beskrive ontologiske Andre påmåer, der yder dem, og ikke blot antropologer/antropologien, retfædighed? For det andet er radikal forskellighed som et analytisk udgangspunkt problematisk med tanke påden indflydelse, antropologien har uden for universitetsverdenen. Som historien har vist os, såskaber en inddeling af verden i radikalt forskellige Andre base for politiske konstruktioner af ikke bare ligevædige, men ofte mindrevædige Andre. Søgeord: K/kultur, verden(ssyn), (anti)essentialisme, eksotisme, tingsliggørelse, ontologi