Indledning: Kognition - Højbjerg, Christian Kordt (Tidsskriftet Antropologi, 2006)
Antropologien har en rig tradition for at udforske kulturel betydning og naturen af kulturel viden, som den kommer til udtryk såvel på et specifikt lokalt plan som i sin globale og universelle udformning. Studiet af klassifikation og kategorisering er et klassisk eksempel på denne erkendelsesinteresse, som imidlertid er under konstant fornyelse inden for antropologien. Den del af kognitionsforskningen, som studerer forholdet mellem kultur og kognition, er et godt eksempel på en sådan fornyelse af et klassisk antropologisk forskningsområde. Begrebet kognition er afledt af det latinske ord cognocere, som betyder at erkende, og studiet af kognition retter sig mod en række beslægtede emner med tilknytning til den menneskelige bevidsthed som fx læring, perception, hukommelse, planlægning, dømmekraft, evaluering, problemløsning, følelser, intentioner og tro.