VAD KAN VI LÄRA OSS OM TYSTNAD GENOM EN NÄRLÄSNING MED MARCEL MAUSS? - Friberg, Torbjörn (Tidsskriftet Antropologi, 2012)
Syftet är att diskutera begreppsligheten av tystnad, utefter en närläsning med Gåvan och tillhörande referenslitteratur. Den metod som ligger till grund för denna sorts närläsning hämtar inspiration från filosofen Gilles Deleuzes tillvägagångssätt, vilket här innebär ett försök att producera nya tankar om tystnad snarare än att påpeka felaktigheter i Marcel Mauss etnografiska beskrivningar. Istället för att kritisera Mauss, såsom det många gånger tidigare gjorts av diverse antropologer, handlar det här om ett experiment att bringa resonans med tystnaden. Inledningsvis studeras Mauss användning av Boas (1858-1942) etnografiska beskrivningar, där det framgår att den senare antropologens skrifter är idealiska för en återanalys. Detta innebär att Mauss i rollen som skrivbordsetnograf på nytt analyserar och till viss del omformar materialet. Bland annat tillskriver Mauss bytesföremål en personlighet – ett resonemang som inte går att finna i de ursprungliga texterna. Den andra delen har fokus på Mauss tillämpning av Malinowskis (1884-1942) etnografiska beskrivningar. Här visas på hur Mauss till en början samspelar med Malinowskis antagande, vilket senare övergår till en polemik vad gäller „den rena gåvan“. Den tredje delen strävar efter att förstå Mauss etnografiska beskrivningar genom att inplacera dem i en samtida intellektuell och politisk kontext. Efter en kortare sammanfattning övergår slutsatsen i en diskussion av tystnadens inneboende ambivalens (tvivel och förtroende) i förhållande till den etnografiska beskrivningen. Søgeord: Marcel Mauss, Gåvan, teori, etnografi, lokala strategier, tystnad