KONVERGENS PÅ TVÆRS AF VELFÆRDSSTATEN - Salamon, Halvard; Lex, Simon; Friberg, Torbjörn (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
Artiklen skitserer etnografisk en styringspolitisk vision og dennes aktuelle påvirkning af velfærdsstatslige organisationer i Øresundsregionen via en række ledelsesteknologier og målrationaler. Empirien er hentet i offentlige og halvoffentlige organisationer inden for tre sektorer; kultur, forskning og logistik (post), hvor arbejdsmiljøerne er præget af rationaliseringstiltag og fusionsprocesser, der påvirker medarbejdere og borgere i hverdagen. Særligt fokuseres på organisatoriske fusions- og konvergensteknologier, der fra politisk hold hævdes at kunne fremme økonomisk og samfundsmæssig værdi netop i kraft af konvergenseffekterne. Det konkluderes, at visionen om velfærd gennem konvergens ikke er værdineutral, men producerer betydninger og mekanismer for social inklusion og eksklusion. Den daglige drift, interne organisatoriske forhandlinger og kernefaglige ydelser nedprioriteres til fordel for spektakulære samarbejdsinitiativer og effektiviserende sammenlægninger. Den styringspolitiske vision om vækst og innovation gennem strategiske partnerskaber og rationaliserende konvergens afspejler en idealiserende, men strategisk og opportunistisk tilgang til samarbejder og kollektivitet. Konvergens handler ikke om at nærme sig hinanden som sådan, men bliver middel og mål for en kommerciel værdiskabelse. Søgeord: kollaboration, konvergens, nyliberalisme, strategiske alliancer, styring, velfærdsstaten