EVIDENSBASERET POLITIKUDVIKLING - Vohnsen, Nina Holm (Tidsskriftet Antropologi, 2015)
Brudflader mellem forskning og bureaukrati Det har i en årrække været en ambition i det danske embedsværk at kunne basere stadig flere indsatser på evidens. Hvor den evidensbaserede tilgang tidligere primært var at finde på de sundhedsfaglige indsatsområder, har tilgangen nu også vundet frem på det sociale område og i beskæftigelsesindsatsen. Dermed skriver Danmark sig ind i en bredere tendens, som også omfatter det amerikanske og det britiske embedsværk. Bestræbelserne på at frembringe evidensbaseret policy er imidlertid blevet problematiseret både fra forskningsmiljøerne og internt i statsadministrationerne. I disse analyser konkluderes det, at evidens kun sjældent, hvis nogensinde, bruges direkte i politikudviklingen, men oftere er enten håndplukket til lejligheden eller indgår som et blandt flere input. I denne artikel vil jeg på baggrund af feltarbejde i det danske embedsværk diskutere, præcis hvori udfordringerne ved at arbejde evidensbaseret består. Hvordan går det altså til, at evidens ikke anvendes direkte i udviklingen af politik? Via en analyse af udviklingen og implementeringen af et dansk forsøg på at udvikle evidensbaseret policy på beskæftigelsesområdet vil jeg vise, hvordan det evidensbaserede paradigme grundlæggende er i konflikt med embedsværkets traditionelle håndværk og arbejdsbetingelser. Søgeord: evidensbaseret politik, embedsværket, policy, bureaukrati, Danmark