Klimaforandringernes metafysik. Verden som natur, om- givelser og ophav - Rubow, Cecilie (Tidsskriftet Antropologi, 2011)
I denne artikel vises eksempler på kristne former for økoteologi, der forholder sig til udsigterne til omfattende klimaforandringer. Disse eksempler sammenlignes med Bruno Latours seneste økoteologiske eksperiment med henblik på at vise, hvordan teologiske og antropologiske perspektiver væver sig ind i hinanden, og med det formål at identificere centrale begreber for en antropologi om klima- forandringernes metafysik. Selv om Latours projekt formentlig falder mellem alt for mange veletablerede perspektiver, foreslås det, at der i studiet af klimaforan- dringer skabes en opmærksomhed over for de nye hybride former for metafysik, som opstår i de mange moralske, praktiske og politiske spørgsmål i kølvandet på de videnskabelige beskrivelser af klimaforandringer og befolkningernes erfaringer med at leve i en forandret verden. Søgeord: klimaforandringer, metafysik, kristendom, moral, natur. English: The Metaphysics of Climate Change. The World as Nature, Environment and Creation In this paper examples of Christian eco-theology that respond to the prospects of major climate change are reviewed and contrasted with a recent eco-theological experiment launched by Bruno Latour. The aim of the article is to identify how theological and anthropological perspectives are interwoven and, moreover, to discuss how an anthropology of the metaphysics of climate change may develop an explorative repertoire of concepts. Although Latour’s project may fall between too many well established perspectives, it is suggested that the study of the metaphysics of climate change keep an eye open to the new hybrid forms of metaphysics; these forms appear in the many moral, practical and political questions that follow in the wake of the scientific findings of climate change and the experiences of people living in a changing environment. Key words: Climate change, metaphysics, Christianity, moral issues, nature