En forpligtende straf - Laursen, Julie (Tidsskriftet Antropologi, 2026)
Når mennesker dømmes til forvaring, skyldes det en kombination af alvorlige personfarlige lovbrud, personlige forhold og en vurdering af risikoen for nye lovbrud. Forvaring er en tidsubestemt straf, som mange beskriver som særligt tung at bære – nogle kalder den endda for en form for ”evig varetægt”. Alligevel viser de forvaredes egne fortællinger et mere nuanceret forhold til staten. For dem er forvaring ikke kun straf, den opleves også som en slags ”kontrakt” mellem dem og staten. Denne kontrakt skaber en særlig form for moralsk forvirring. De forvarede fortæller, at deres gæld til ofrene aldrig kan betales tilbage, uanset hvor længe de sidder inde. Samtidig føler flere, at de på et tidspunkt har tilbagebetalt nok til staten – at de har opfyldt deres del af aftalen. Det er i dette spændingsfelt mellem skyld, ansvar og gensidig forpligtelse, at deres erfaringer folder sig ud. Med afsæt i 35 interviews med indsatte, der afsoner forvaring i danske fængsler, undersøger artiklen, hvordan straffepolitiske idealer møder hverdagen bag murene. Her bliver straf ikke kun et juridisk anliggende, men også en relation mellem staten og den enkelte – en relation fyldt med forventninger, håb, frustrationer og forhandlinger. Artiklen argumenterer for, at straf kan forstås som en form for forpligtelse mellem den straffende stat og den straffede selv, og problematiserer samtidig præmisserne for denne forpligtelse.