Brokservirksomhed i kriser - Bräuchler, Birgit (Tidsskriftet Antropologi, 2025)
Verden står i dag over for en lang række humanitære kriser, lige fra pandemier, krige og klimaforandringer til tvungen migration, og mange af dem er tæt forbundne. I en krise bryder de etablerede sociale mønstre ofte sammen, og mange 136 mennesker, der er berørt af krisen, fratages deres handlemuligheder. På grund af omfanget af nutidige kriser, både med hensyn til lokal påvirkning og global rækkevidde, er berørte mennesker ofte afhængige af brokers for at afbøde sådanne kriser eller i det mindste finde måder at håndtere dem på og overleve. Brokers spiller en vigtig rolle som mellemmænd og facilitatorer i en lang række sammenhænge, men deres viden og færdigheder er særligt relevante i nye, ustabile og vedvarende krisesituationer, hvor etablerede mekanismer til at løse konflikter eller genoprette orden ikke længere fungerer. Denne artikel undersøger brokers’ rolle i at formidle i sådanne situationer med henblik på at afbøde overgreb og hjælpe folk med at navigere i krisen. Den fremlægger konceptuelle overvejelser om krisebrokervirksomhed, magtdynamik og temporalitet og trækker på empirisk forskning om brokers i freds- og modstandsbevægelser i Indonesien. Engelsk: The contemporary world is facing multiple humanitarian crises, from pandemics, wars, climate change to forced migration with many of them closely interlinked. In a crisis, established patterns of social ordering often fail and many 140 people affected by the crisis are deprived of their agency. Due to the scale of contemporary crises, both with regard to local impact and global reach, affected people often rely on brokers to mitigate such crises, or at least find ways how to cope with them and survive. While brokers play important roles as intermediaries and facilitators in a wide range of settings, their knowledge and skills are particularly relevant in emerging, volatile and continuing crisis settings, where established mechanisms to settle conflict or restore order no longer work. This article explores the role of brokers to mediate in such situations, to mitigate disruptive interventions and help people navigate crisis. It puts forward conceptual reflections on crisis brokerage, power dynamics and temporality, and draws on empirical research on brokers in peace and resistance movements in Indonesia.