Tålmodighedens Poesi: Et multimodalt digitalt samarbejde mellem saharawiaktivister og danske antropologistuderende - Damgaard Henriksen, Kirstine; Harris, Emma; Rise Adrian, Mie; Holm Hasenfuss, Camille; Kamp Johannesen, Sabine; Nyeland, Molly (Tidsskriftet Antropologi, 2025)
Denne artikel undersøger, hvordan sociale medier og samskabelse af en udstilling kan anvendes som etnografiske værktøjer i en integreret metodisk tilgang. Gennem et tre måneders samarbejde med syv unge saharawiaktivister benyttede vi sociale medier til at samskabe audiovisuelle værker til udstillingen Tålmodighedens Poesi. Denne tilgang gav os mulighed for at undersøge absurditeten i den venteposition, som disse aktivister befinder sig i som følge af en længe ventet folkeafstemning om Vestsaharas selvbestemmelse. Artiklen argumenterer for, at sociale medier og digitale metoder, der gav adgang til den antropologiske felt, tilbyder nye muligheder for at udforske saharawiaktivisme. Ved at anvende konceptet „invention“ som metodisk redskab til at facilitere performative scenarier og kreative eksperimenter skabte vi et rum til at undersøge saharawiernes oplevelser. Temaer som ventetid, poesi og absurditet fremstod som etnografiske objekter i deres fortællinger og det materiale, de delte, hvilket informerede vores løbende samskabelsesmetoder. Disse indsigter forme de desuden udstillingens materielle form og æstetik, som løbende tog inspiration fra surrealismen og fokuserede på de poetiske dimensioner af saharawiernes aktivistiske kamp. Som resultat blev absurditeten i deres venteposition omsat til en kropslig oplevelse for udstillingens publikum.