Kohuden, Kana’aens børn og skriften på sommerfuglevingerene: Om europæernes komparative mytologi - Harbsmeier, Michael (Tidsskriftet Antropologi, 2024)
Fra det 16. til det 20. århundrede er der blevet fortalt et utal af myter og legender om den hvide mand og europæeren af koloniserede folkeslag i både Asien, Afrika og den nye verden. Dette essay er et forsøg på at sammenligne nogle af disse myter og legender på tværs af deres afrikanske eller asiatiske, nord- eller sydamerikanske, bibelske eller klassisk antikke europæiske oprindelse. Med afsæt i fortællingen om Dido, der efter at have fået lov til at indtage et stykke jord på størrelse med huden af en ko skar huden i hårtynde strimler for at gøre krav på det areal, der afgrænsedes af disse strimler, skal det derefter dreje sig om de afrikanske myter, som Fritz Kramer har beskæftiget sig med, for at gå videre til de amerikanske myter om europæerne, som vi finder hos Claude Lévi-Strauss, og runde af med en mere generel diskussion af angiveligt skriftløse kulturers tolkning og forståelse af skriftens magi.