Computerantropologi - Albris, Kristoffer; Breslin, Samantha (Tidsskriftet Antropologi, 2023)
Computerantropologi indebærer anvendelsen af teknikker og metoder fra data- logi, datavidenskab og digitale metoder til dataindsamling og analyse. Compu- terantropologien komplementerer traditionelle antropologiske og etnografiske metoder samt analytisk og teoretisk tænkning inden for disciplinen. Selvom computerantropologi stadig er et gryende felt, rummer den et stort potentiale for at kombinere digital antropologi, digitale metoder og mere kvantitative traditi- oner i samfundsvidenskaberne. I denne artikel præsenterer vi en række cases, der viser forskellige tilgange til computerantropologi, med fokus på, hvordan datavidenskabelige metoder og teknikker kan kombineres med etnografiske metoder. Vi kommer ind på, hvordan online dataindsamling foregår, hvordan netværksvisualisering kan give overblik over ens felt, samt hvordan automati- seret indholdsanalyse kan udvide spektret for antropologiske analyse. Endelig diskuterer vi en række epistemologiske, metodiske og etiske udfordringer ved computerantropologi.