En mor i Danmark og en mor i Afghanistan: Slægtsskabelse og nye begyndelser mellem uledsagede unge flygtninge og frivillige værger - Møller Nielsen, Lærke; Rytter, Mikkel (Tidsskriftet Antropologi, 2023)
En relativt stor del af de asylansøgere, der ankom til Danmark under „migrationens lange sommer“ i 2015, var under 18 år og rejste uden voksne familiemedlemmer. Antallet af uledsagede flygtninge fra Afghanistan var 844 i 2015 234 og 527 i 2016. Som mindreårige modtager de professionel hjælp, omsorg og rådgivning i deres asylproces, ligesom de bor på centre med andre børn og unge. Når de bliver tildelt flygtningestatus, får de også tilknyttet en værge, det vil sige en dansk statsborger, der har meldt sig til at hjælpe den unge med at finde sig til rette i sin nye hjemkommune. Inspireret af Signe Howells (2006) studier af transnational adoption i norske familier diskuterer denne artikel den dynamiske slægtsskabelse, der ofte tager form mellem de unge flygtninge og deres værger. Den turbulente tilblivelse er imidlertid ikke kun et studie af slægts- og familieskabelse, men kan måske også være kim til en mere bæredygtig model for inklusion af flygtninge i Danmark fremover.