"Den nordiske model": Rejsende velfærdsvisioner for ældreomsorg i Danmark og Sydkorea - Grünenberg, Kristina; Hillersdal, Line (Tidsskriftet Antropologi, 2023)
Der er i de senere år i Danmark sket store forandringer i måderne, hvorpå omsorg og pleje til ældre organiseres i de danske kommuner. Forandringerne er sket for at afbøde, hvad der fra politisk hold vurderes som negative følgevirkninger af den demografiske udvikling med flere ældre. På denne baggrund er innovationsmodeller og knowhow, som adresserer disse udfordringer, blevet en vare, som både private virksomheder og den nationale sundhedssektor investerer i og brander sig på internationalt. I forbindelse med vores feltarbejde har vi fulgt udvekslinger af visioner for ældreomsorg mellem Danmark og Sydkorea, mere specifikt mellem strategiske satsninger på digitalisering på Ærø til visioner for en reorganisering af ældreomsorgen i Busan, Sydkorea. Herudover har vi interviewet medarbejdere i living labs, politikere og praktikere i ældreomsorgen. Vi argumenterer for, at disse visioner for ældreomsorg udpeger digitale løsninger som svaret på det forventede stigende plejebehov. Visionerne er samtidig indlejret i forestillinger om en „nordisk model“, som kan skaleres på en måde, der både er rettet indad mod aktører i det danske sundhedsvæsen og udad mod et internationalt marked. Vi konkluderer, at visionerne, som vi udfolder med begrebet sociotekniske forestillinger, er forbundet med økonomiske styringslogikker og dagsordener. I den forbindelse peger vi på, at lokale omsorgspraksisser usynliggøres, når visioner for ældreomsorg skaleres, men at de samtidig kan udgøre en ressource for lokale aktører. Artiklen bidrager med viden om, hvordan sundhedsinnovation og velfærdsstatslig ældreomsorg udvikles i udvekslingen mellem ekspertise, teknologi og visioner både lokalt og globalt