EN UNDVIGELSE, ET LØFTE OG EN UDSÆTTELSE: Om statslige undskyldninger og senkulturel anerkendelse i den dansk-grønlandske relation - Leine, Marie (Tidsskriftet Antropologi, 2021)
Denne artikel undersøger, hvilken form anerkendelse tager, når spørgsmålet om danske statslige undskyldninger i den dansk-grønlandske relation indtræder i danske officielle, statslige diskurser. Artiklen tager udgangspunkt i Elizabeth Povinellis begrebsverden om senliberalisme. Forfatteren undersøger, hvordan grønlandske krav om undskyldninger fra den danske stat i kraft af historiske omstændigheder repræsenterer en grundlæggende asymmetri i den politiske relation mellem Grønland og Danmark. Gennem en diskursanalyse af to politiske begivenheder om statslige undskyldninger i 2019 argumenterer forfatteren for, at den danske stat gennem anerkendelsesstrategier forsøger at kontrollere disse grundlæggende forskelle. Disse strategier karakterises i artiklen som affektive undvigelser, løfter og udsættelser af en statslig undskyldning. Artiklen argumenterer for, at disse strategiske bevægelser kan forstås som en specifik form for senliberal kulturel anerkendelse, der opererer sådan, at staten og nationen Danmarks politiske og kulturelle dominans i sidste ende ikke ændres grundlæggende. Forfatteren konkluderer ved kort at reflektere over spørgsmål om territorialitet i disse diskurser og de grænsedragende kapaciteter, der muliggøres og praktiseres igennem dem. Søgeord: Danmark og Grønland, senliberalisme, anerkendelse, statslige undskyldninger