"JORDRET ER ERSTATNINGSRET": Oprindelighed, erstatning og jord i Guyana - Schirrer, Anna (Tidsskriftet Antropologi, 2021)
Denne artikel undersøger, hvordan afroguyansk ret til land med afsæt i en konstruktion af oprindelighed fortolkes som et spørgsmål om erstatning for slaveri blandt efterkommere af slaver i den guyanske erstatningskomité i Georgetown, Guyana. Hvor selvidentificerede amerindianere, oprindelige folk i Guyana, hidtil har haft fortrinsret til landerettigheder på baggrund af indfødt status i landet, er det særlige ved komitéens krav til land i et lovforslag om en African Land Rights Act, at den udfordrer oprindelige folks eksklusive ret til land i Guyana. Artiklen er baseret på dele af det etnografiske materiale, forfatteren har indsamlet under et 18 måneders feltarbejde, hvor hun blandt andet interviewede medlemmer af den guyanske erstatningskomité samt juridiske rådgivere om konstruktionen af en African Land Rights Act. Gennem en analyse af oprindelighed som noget, man både kan være („indigenous“) og gøre („indiginize“) i postkoloniale nationale sammenhænge, viser forfatteren, hvordan love og politikker, der er vedtaget og implementeret under den britiske koloniale administration i Caribien, er delagtige i en historisk administrativ forsømmelse af racialiserede grupper i tidligere kolonistater. Forfatteren argumenterer for, at det transatlantiske slaveri ikke blot var et frihedsovergreb på det enkelte menneske, som blev slavegjort, men også et overgreb på det oprindelighedsforhold, som det menneske havde til det land, det beboede, og ikke mindst den retlige status, som dette forhold senere skulle vise sig at kunne muliggøre. Det forhold skaber et restparadoks i international ret og national ejendoms- og arveret i dag, som bliver særligt fremtrædende i postkoloniale og postslaverisamfund hvor fordelingen af rettigheder til land blandt andet afhænger af, at man kan hævde adgang til indfødt status. Søgeord: international ret, oprindelighed, race, erstatningsret, postkolonialisme