, ... Hvor er mit fædreland dog hyggeligt" - Sampson, Steven (Tidsskriftet Antropologi, 1993)
Artiklens titel, en linie fra et bidrag til den nationale sangkonkurrence i 1818, indeholder flere sporgsmal, der kan stilles i forlangelse af studiet af, hvad det er at vare dansk. Hvem ville bidrage med sadanne udtryksformer som sange? Hvornar skabtes ideen om et egentligt fadreland og hvem identificerede sig med det? Hvilken slags egenskaber identificerede man som specifikt danske? Disse sporgsmal om hvem, hvad, hvor, hvornar og til dels hvorfor, behandles af en gruppe pa 12 forskere, ledet af professor Ole Feldbak fra Institut For Samtidshistorie. De fire binds 2154 sider indeholder 20 forskellige artikler, som hver isar kan lases selvstandigt.