FORUROLIGENDE ØJEBLIKKE OG VAGE FORBINDELSER: Etisk arbejde i tværvidenskabelig forskningspraksis - Bruun, Birgitte; Hillersdal, Line (Tidsskriftet Antropologi, 2018)
Birgitte Bruun & Line Hillersdal: Disconcerting Moments and Vague Connections: Ethical Work in Interdisciplinary Research Practice Since the 1990s, interdisciplinary research collaboration has been widely associated with innovation and the solving of pressing societal problems. With a starting point in the normative expectation that interdisciplinary research will provide better solutions, we explore how interdisciplinary collaboration unfolds in practice. This article discusses our experiences as anthropological researchers in two interdisciplinary research projects financed by the University of Copenhagen on obesity and elevated cholesterol levels respectively. The analysis focuses on the meetings between disciplines, people, problems and solutions that occurred in the two projects. Since collaboration with other disciplines often entails that we do not share the same knowledge about the problem we have taken up together, negotiations and translations follow from both the research object and the purposes of knowing about it. We argue that the mutual work with the differences between people, methods, problems and perpetually changing solutions is ethical work. We show how encountering such differences were often experienced as disconcerting moments of doubt that destabilized the shared project and at the same time made it possible to collectively re-interpret and re-present the problems that we worked on together. Our mode of meeting, collaborating and negotiating had implications for the ways that a given problem area was given direction. Ethical work is about letting oneself be transformed and this is also where the generative potential of ethical work lies: It is not about uncovering an already given phenomenon, but about inventing the problem together. Keywords: strategically financed research, interdisciplinary research collaboration, health research, obesity, cholesterol, response-ability, generative critique, ethical work Birgitte Bruun & Line Hillersdal: Foruroligende øjeblikke og vage forbindelser. Etisk arbejde i tværvidenskabelig forskningspraksis Tværvidenskabeligt forskningssamarbejde prioriteres i disse år i forhåbning om bedre og mere effektiv problemløsning og innovation. Vi har taget fat i de etiske dimensioner, der ligger i et opdrag om at skabe nye og bedre løsninger på presserende samfundsmæssige problemer, og undersøgt, hvordan tværvidenskabeligt samarbejde om sådanne foruddefinerede problemer udfolder sig i praksis. Denne artikel er et resultat af vores fælles refleksioner over at være en del af to tværvidenskabelige forskningssamarbejder om henholdsvis fedme og forhøjet kolesterol finansieret af Københavns Universitet. Analysen har fokus på de konkrete møder mellem fagligheder, mennesker, problemer og løsninger, der opstod i samarbejdet. Fordi samarbejde med andre fagligheder ofte indebærer, at vi ikke deler faglig tilgang eller samme viden om det problem, vi har i opdrag at samarbejde om, indebærer det forhandling og oversættelse af, hvad vidensobjektet og målet med viden er i disse samarbejder. Vi argumenterer for, at det gensidige arbejde med forskelle; mellem mennesker, metoder, problemer og løsninger, som er i stadig forandring, udgøres af et etisk arbejde. Vi viser, hvordan mødet med disse forskelle ofte blev oplevet som foruroligende øjeblikke af tvivl, der destabiliserede det fælles projekt og samtidig muliggjorde, at de problemer, som vi samledes om på tværs af fag, blev fortolket og genfortalt i fællesskab. Måden, vi tog del i møderne, samarbejdet og forhandlingerne på, fik betydning for, hvordan et givet problemfelt fik retning og blev udfoldet. Det etiske arbejde handler om at lade sig transformere undervejs. Heri ligger også det generative potentiale i det etiske arbejde, hvor man ikke afdækker et allerede givet fænomen, men opfinder problemet sammen. Søgeord: strategisk finansieret forskning, tværvidenskabeligt samarbejde, sundhedsforskning, fedme, kolesterol, response-ability, generativ kritik, etisk arbejde