MENINGER I GALSKABEN - Kongsbak, Tao (Tidsskriftet Antropologi, 1996)
1 1989 konstaterer man i Storbritannien et alarmerende stort antal køer der har stiv gang, virrende hoveder og en heftig omsigslikkende tunge. De fleste dør kort tid efter. Ved obduktionen finder veterinærer en hjerne fuld af huller, nærmest som en emmentalerost, eller en køkkensvamp. Sygdommen er set før og hedder bovin, for kvæg, spongio, for svamp, encephalitis, for hjernebetændelse, eller BSE. En analyse af hjernevævet viste store mængder af proteinstrukturen prion. Prionet, mener man, havde kvalt de grå hjerneceller indefra med fibrin.