MULTIGRAFIEN OG DET MULTIGRAFISKE PROJEKT: Skitsering af en digital genre og dens potentialer - Møhl, Perle (Tidsskriftet Antropologi, 2017)
Artiklen beskriver fra tegnebrættet en hidtil uafprøvet antropologisk genrepraksis og forskningsdesign kaldet multigrafien og præsenterer dens bestanddele, sammensætning og potentialer. Multigrafien sætter en digital ramme for forskningssamarbejdet, analysen og formidlingen og inviterer en række bidragydere — , grafer” — ind i arbejdsprocessen. Den opererer gennem flere medieformater, fungerer i mange lag og over tid, skaber nogle gange serendipitøse forbindelser og kollisioner mellem elementerne og udgør en slags hovedkvarter for det kollaborative forskningsprojekt. Forskningsprocessen åbnes således rumligt, sensorisk, socialt og temporært. Artiklen introducerer en række multiplicitetsparametre, der definerer multigrafien — multigrafer, multimaterialitet, multilagethed, multidirektionalitet, multitemporalitet — og definerer , grafer’” som både menneskelige, kompositte og materielle bidragydere. Som eksempel beskriver artiklen AIME-projektet, som indeholder nogle af elementerne af en multigrafi. Endelig beskrives et kollaborativt forskningsprojekt, der måske en dag, i et spekulativt design, kunne blive til en fuldbyrdet multigrafi. Søgeord: assemblage, digitale metoder, multigrafi, multimedialitet, samarbejde, tilfældige forbindelser