HVAD ER DANSK FOLKEKARAKTER? - Brandes, Georg; Svendsen, Werner (Tidsskriftet Antropologi, 2000)
Den store Modtagelighed for Oplysning og overhovedet for Kultur har medført en høj Udvikling af de kunstneriske Egenskaber hos det danske Folk. Dets hele Kunstdannelse har et sundt Grundlag, forsaavidt Prunkløshed er en grunddansk Egenskab. Men der er ikke langt fra Prunkløshed til Ægthed. Og Ægthed fører ved stigende Kultur til den ypperste Finhed. Literatur og Malerkunst i Danmark staar i dette Øjeblik som Vidnesbyrd om en Udvikling af den kunstneriske Finhed, der overgaar enkelte Hovedlandes.